Dragi colegi și prieteni,

În contextul pandemiei de Covid 19 comunitatea noastră a medicilor ORL de peste tot se află în prima linie a diagnosticului infecției cu noul coronavirus. De cum se știe, examenul clinic ORL este un examen generator de aerosoli și cu risc de diseminare și infectare atât a personalului sanitar cât și a apropiaților acestora. Nu trebuie să uităm numărul mare de ORL-iști din întreaga lume infectați cu noul coronavirus și din păcate unii dintre ei au pierdut această bătălie.

Societatea de ORL și Chirurgie Cervico-Facială privește cu îngrijorare situația prezentă și facem eforturi pentru a sprijini, în limita posibilităților, pe toți membri familiei ORL din România, membri sau nemembri ai SORLCCF. Este momentul să ne unim forțele și împreună să acționăm ca o comunitate puternică, conștientă de pericolul cu care trebuie să facem față. În acest context salutăm eforturile depuse de Comisia de ORL din Ministerul Sănătății de a elabora materiale informative către toti membri comunității noastre și suntem deschiși, ca întotdeauna, pentru colaborarea activă cu celelalte societăți profesionale ORL iar site-ul www.sorlccf.ro are linkuri către site-urile societăților ORL pentru o mai bună informare a colegilor noștri.

Având în vedere nevoia acută de materiale de protecție Societatea de ORL și Chirurgie Cervico-Facială s-a implicat activ în strângerea de fonduri și achiziționarea de materiale de protecție (măști, combinezoane, viziere, mănuși, botoși). Eforturile au fost substanțiale în conditțile în care cererea este mult mai mare decât oferta pe plan mondial. Am încercat într-o primă etapă să distribuim materialele de protecție în centrele cu o cazuistică mare de Covid 19 sau care deservesc urgențele într-o anumită regiune. Ne-am implicat activ în producerea de materiale de protecție (viziere și halate). Pe măsura sosirii la sediul Societății vom trimite în teritoriu TOATE materialele necesare în lupta cu noul coronavirus.

Suntem profund îngrijorați de soarta colegilor noștri cu cabinete individuale care sunt supuși unei presiuni crescute în contextul în care multe spitale și ambulatorii de stat s-au transformat în unități COVID sau și-au sistat activitatea.

Nu trebuie să uităm că exista și alte patologii ORL, unele dintre ele amenințătoare de viață, cum ar fi cancerul. Societatea de ORL și Chirurgie Cervico-Facială a adoptat și ea ghidul de practică al pacientului oncologic ORL produs de Societatea Franceză de ORL și recomandă, acolo unde este posibil, tratarea cu celeritate a pacienților oncologici pentru a evita eventualele victime colaterale ale pandemiei  de Covid 19.

Urgențele chirurgicale trebuie rezolvate, în condiții de siguranță epidemiologică, atât pentru personalul medical cât și pentru restul pacienților din secțiile ORL și implicit din spitalele respective. Nu trebuie să neglijăm toate implicațiile medico-legale ce derivă din acordarea sau neacordarea asistenței medicale de urgență.

În acest context vă asigur de tot sprijinul logistic și material al Societății de ORL și Chirurgie Cervico-Facială și vă solicit să nu ezitați să ne solicitați ajutorul. Trebuie să strângem rândurile pentru că după cum vedeți suntem singuri și Nimeni nu vorbește de medicii ORL. Vom continua să facem apel către autorități pentru asigurarea materialelor de protecție necesare tuturor cabinetelor ORL, având în vedere transmiterea comunitară a noului coronavirus și faptul că toți pacienții cu simptomatologie ORL trebuie considerați posibil pozitivi. Milităm de asemenea pentru testarea în masă a personalului secțiilor și cabinetelor de ORL.

Presedinte SORLCCF
Prof. Dr. Șerban BERTEȘTEANU
Clinica ORL Colțea